I przepisik do Was leci :)
Tym razem na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym z
indyczka.
Składniki:
Ok. 1kg ziemniaków, (ale to w zależności od Waszego naczynia,
w którym będziecie je układać i oczywiście od upodobań)
Prawie kilogram mięsa mielonego z indyka
Ser żółty
Sos pomidorowy Tomatera (Primo Gusto)
Śmietana 18% duża
2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do momentu aż zaczną być miękkie, ale nie
takie, jakie serwujecie do obiadu (tak jak zwykle solimy).
Odlewamy. Kiedy trochę przestygną kroimy je w grube plasterki
i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie mięso mielone przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy jajko i mieszamy aż składniki się
połączą. Rozgrzewamy olej i smażymy. Kiedy indyk będzie już gotowy dodajemy sos
i jeszcze przez parę minut razem gotujemy. ‘’Wylewamy” mięso z sosem do
naczynia ze wcześniej przygotowanymi ziemniakami.
Mięso troszkę musi ostygnąć a my w tym czasie do śmietany dodajemy jajko i razem mieszamy. Pokrywamy mięso.
To wszystko przykrywamy żółtym serem. I gotowe :)!
Teraz tylko na ok. 45 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Mięso troszkę musi ostygnąć a my w tym czasie do śmietany dodajemy jajko i razem mieszamy. Pokrywamy mięso.
To wszystko przykrywamy żółtym serem. I gotowe :)!
Teraz tylko na ok. 45 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz