środa, 17 kwietnia 2013

Zapiekanka


I przepisik do Was leci :)


Tym razem na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym z indyczka.

Składniki:


Ok. 1kg ziemniaków, (ale to w zależności od Waszego naczynia, w którym będziecie je układać i oczywiście od upodobań)
Prawie kilogram mięsa mielonego z indyka

Ser żółty

Sos pomidorowy Tomatera (Primo Gusto)

Śmietana 18% duża

2 jajka


Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do momentu aż zaczną być miękkie, ale nie takie, jakie serwujecie do obiadu (tak jak zwykle solimy).

Odlewamy. Kiedy trochę przestygną kroimy je w grube plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie mięso mielone przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy jajko i mieszamy aż składniki się połączą. Rozgrzewamy olej i smażymy. Kiedy indyk będzie już gotowy dodajemy sos i jeszcze przez parę minut razem gotujemy. ‘’Wylewamy” mięso z sosem do naczynia ze wcześniej przygotowanymi ziemniakami.





Mięso troszkę musi ostygnąć a my w tym czasie do śmietany dodajemy jajko i razem mieszamy. Pokrywamy mięso.





To wszystko przykrywamy żółtym serem. I gotowe :)!





Teraz tylko na ok. 45 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.





Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz